Wortel-gembersoep en appelgebak

Vandaag ben ik bij vrienden op bezoek. Zij hebben een nieuwe pup die nog moeite heeft met alleen zijn, dus kom ik de pup even gezelschap houden. Gelukkig hebben ze hier ook een moestuin en fruitbomen. Om de tijd door te brengen heb ik wortel-gembersoep gemaakt en appelgebak.

Wortel-gembersoep

Ik wandelde door de moestuin en zag een heleboel grote oranje wortels, klaar om geoogst te worden. In de keuken had ik ook al een gemberwortel gespot. Dat in combinatie met een kille mistige ochtend zorgde dat ik zin had in een pittig gembersoepje om me op te warmen. (Moest ik de soep enkel voor mezelf maken, had ik er nog een chilipepertje in gedaan. Aangezien ik de soep ga delen met mijn vrienden, laat ik het er uit. De gember geeft ook al pit. )

IMG_1661
Bussel wortelen, vers geoogst.
IMG_1665
De soep is klaar! Je kan nog peterselie of korianderblaadjes toevoegen voor wat extra smaak en groene kleur.

Ingrediënten

Een bussel wortelen
1 ui
2 cm gember
2 tenen look
1 EL korianderzaad, fijngemalen
2 TL komijnzaad, fijngemalen
1,5 l groentebouillon (ik gebruik Morga groentebouillon)
peper en zout
1 EL olijfolie

Bereiding

Pel de ui en snijd in grove stukken. Was de wortelen, schil ze en snijd in grove stukken. (Als de wortelen bio zijn laat ik de schil er aan.) Schil het stuk gember door met de rand van een lepel de schil weg te schrapen. Snijd de gember in kleine stukjes. Pel de tenen look en plet ze met de vlakke kant van je mes. Snijd de look in kleine stukjes. Als je korianderzaad en komijnzaad nog moet fijnmalen, doe ze dan in een blender of vijzel en maal ze fijn.

Stoof de ui samen met de wortelen 5 min in de olijfolie. Voeg dan de gember en look toe en laat 2 min mee bakken. Voeg dan koriander en komijn toe. Laat 1 min mee bakken.
Overgiet alles met de bouillon en laat koken tot de wortels gaar zijn. Mix de soep en smaak af met peper en zout.

Heb je het graag wat romiger dan kan je nog kokosmelk toevoegen.

Appelgebak

IMG_1659
Appelgebak vers uit de oven.

Mijn vrienden hebben kisten vol appels geoogst. De appels zijn stevig en wat zuur, ideaal voor gebak dus! Ik liet me inspireren door dit recept: https://www.unieketen.nl/amandel-appel-taart/. Ik werk hier met een gasoven die nogal hevig bakt. Ik heb de appels dus eerst apart gestoofd vooraleer ik ze op de bodem legde. Zo weet ik zeker dat er niets aanbrandt in de oven.

Ingrediënten

Vulling:
4 appels, geschild en in schijfjes
handvol rozijnen
handvol amandelen, fijngehakt (kan je ook vervangen door amandelschilfers)
1 EL oerzoet (of een andere zoetstof)
1 EL kaneelpoeder

Bodem:
100 g amandelmeel
60 g havervlokken
1 EL maïsmeel
30 g oerzoet (of een andere zoetstof)
1 EL water
50 g kokosolie (gesmolten)
Snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Ik gebruikte in de gasoven een stand tussen 4 en 5.
Meng alle droge ingrediënten voor de bodem goed door elkaar. Voeg dan het water toe en meng alles goed. Voeg dan de olie toe en meng opnieuw. Ziet het beslag er wat te droog uit, voeg dan nog een eetlepel water toe.

Intussen zet je een grote bakpan op het vuur met een bodem water. Zodra het water heet is voeg je de stukken appel en de rozijnen toe. Als ze een tijdje gestoofd hebben, voeg je zoetstof en kaneel toe. Laat stoven tot het water verdampt is.

Vul een kleine cake- of taartvorm met bakpapier en doe hierin het beslag voor de bodem. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Ik heb ook aan de zijkanten wat beslag gedrukt omdat ik met een cakevorm gewerkt heb. Vul de bodem met het appel-rozijnenmengsel. Bestrooi met de gehakte amandelen en een snufje oerzoet (of een andere zoetstof). Zet in de oven gedurende 20 min.

Laat het smaken!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s