Tomatenoogst verwerken

Hebben jullie dit jaar ook zoveel tomaten in de moestuin? Door de warme nazomer blijven er maar tomaten komen. Normaal gezien rooster ik mijn tomaten en vries ze dan in, omdat dat het minste werk vergt. De diepvries zit intussen tjokvol, dus ik ben nu mijn tomaten aan het inmaken in glazen potten. Inmaken is ecologischer, omdat het minder energie vraagt. Maar het vraagt wel 3 keer zoveel tijd als invriezen. Voor als je een dagje vrij hebt dus.

Tomaten roosteren

Ik rooster mijn tomaten met kruiden (tijm, salie, rozemarijn, basilicum) en look in de oven. Je kan ook ui of paprika toevoegen. Als ik rooster om in te vriezen doe ik dat ook. Om in te maken beperk ik liever het risico op gisten (door ui en paprika) en hou ik het zo puur mogelijk.

IMG_1651
Klaar om in de oven te gaan.

Ingrediënten

  • Zoveel tomaten als je wilt. Minimum voldoende om 1 bakplaat te vullen. (Ik vulde 3 bakplaten bij het maken van deze foto’s.) Tomaten halveren of vierendelen naargelang de grootte.
  • Een paar tenen look, geplet en in stukjes
  • Optioneel: chilipeper in stukjes
  • Paar takjes verse tijm (gedroogd kan ook, gebruik dan iets minder)
  • Takje rozemarijn
  • Enkele salieblaadjes
  • Bussel basilicum
  • 2 EL olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Schik intussen de gehalveerde en gevierendeelde tomaten op de ingevette bakplaat. Ik vind dit altijd erg lollig omdat de tomaten rond glijden op de plaat, een heuse tomatenglijbaan! Hak goedgeluimd (door de tomatenglijbaan) alle kruiden fijn, behalve de basilicum, en strooi over de tomaten. (De basilicum voeg je pas na het roosteren toe.) Snijd de chilipeper fijn samen met de look en strooi dit er ook over. Olijfolie, peper en zout erover en hussel alles nog eens goed door elkaar. Ik let er altijd op dat de look en de kruiden op de bodem (bedekt door tomaten) liggen, anders branden ze aan.

Zet de schaal 20-30 min in de oven. De ene oven is de andere niet, check dus alle 10 min even of er niets aanbrandt en roer af en toe eens met een houten lepel door de massa.

Als je niet tijdig checkt, krijg je dus dit ↓. Haal de aangebrande stukken er dan uit en gooi weg.

IMG_1652
Lichtjes aangebrande tomaten.

Nu de tomaten klaar zijn voeg je de in stukken gescheurde basilicum toe en vermeng je alles. Op dit punt beslis je dus of je alles invriest of inmaakt.

Tomaten invriezen

Als ik invries ben ik behoorlijk lui. Ik laat de tomaten dus zoals ze uit de oven komen in mijn diepvries verdwijnen. Zodra de basilicum er onder zit, laat ik ze afkoelen en dan vries ik ze in herbruikbare potten in.

Heb je een gigantische vriezer? Dan kan je glazen potten gebruiken om in te vriezen. Vul ze voor 2/3 en zet ze met het deksel erop in de vriezer. (Nooit volledig vullen want door te bevriezen zet de massa uit en kan anders de pot springen. Met de 2/3 regel heb ik nog nooit problemen gehad.)

Heb je een kleine vriezer? Spaar dan ijskreempotten (van die platte) die lekker stapelen (een goed excuus om veel ijskreem te eten trouwens!) en vul deze met jouw goddelijk geroosterde tomaten.

Tomaten inmaken

IMG_1655
Klaar om in de voorraadkast te verdwijnen.

Om tomaten in te maken moet je nog wat extra stappen uitvoeren.

Saus mixen

IMG_1653Doe je geroosterde tomaten met de basilicum in een kookpot . Neem je mixer en mix alles tot een glad geheel. Intussen breng je in een kleine kookpot water aan de kook en verwarm je de oven op 120°C.

Glazen potten en deksels steriliseren

Zet de glazen potten in de oven op 120°C (of 100°C bij hetelucht). Laat ze er 20 minuten in staan. Kook intussen de schroefdeksels in een kleine kookpot.

Saus inmaken

IMG_1654Zet een grote kookpot met water op en breng het water aan de kook. Vul intussen de glazen potten met de saus en schroef de deksels toe. Leg een katoenen keukendoek onderin de kookpot met water. Dit is om te voorkomen dat de glazen potten bewegen in het kokende water. Zet de potten in het water. Zorg dat de grootste pot tot net onder het schroefdeksel onder water staat. Kleinere potten kan je op elkaar stapelen. Zodra het water kookt zet je het vuur lager zodat de potten niet teveel bewegen. Laat de potten 20-30 minuten koken.

Bewaren

Zodra de glazen potten zijn afgekoeld kan je ze stockeren op een donkere, koele plaats. Bij mij staan ze in de gang in een kast. Deze potten kan je tot 12 maanden bewaren. Zolang overleven ze het echter zelden.

Gebruik

De geroosterde tomaten kan je zo als saus gebruiken, toevoegen aan groentjes in een stoofpot of als basis voor een soep gebruiken. Smakelijk!

 

 

 

3 Replies to “Tomatenoogst verwerken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s