Thaise pompoensoep

Voel je je grieperig of verkouden? Brengt de winterse koude kilte in je botten? Dan is deze soep ideaal voor jou. Lekker veel gember en specerijen die je weer opwarmen en blozend door het leven doen gaan.

Thaise specerijenpasta

IMG_1743
Links de tom yum pasta uit de Aziatische winkel, rechts de Fair Trade tom kha pasta uit de wereldwinkel.

IMG_1746Ik gebruik voor deze soep kant-en-klare tom yum pasta. Dat is een Thaise specerijenpasta die je in de meeste Aziatische winkels vindt. Check goed de ingrediëntenlijst, want in de Thaise keuken gebruiken ze graag garnalenpasta en vissaus. De versie die ik gebruik bevat dit niet.

IMG_1744Ik kreeg toevallig vorige week van mijn moeder een tom kha pasta van Fair trade. Ik heb hem nog niet gebruikt, maar vermoed dat ie even lekker is als de tom yum pasta. Qua ingrediënten lijkt het heel sterk op de pasta die ik gebruik.

Je kan natuurlijk ook zelf de specerijen mengen en met een vijzel of hakmolen fijn malen. Ik heb altijd een kant-en-klare pasta in de ijskast staan, want ik maak deze soep regelmatig.

De soep

IMG_0242
Half om half gemixte soep met bladgroen uit de tuin er onder gemengd.

Deze soep is romig door de pompoen en kokosmelk en pikant-zurig door de tom yum pasta. Gember doet je van binnenuit gloeien. Heerlijk na een verfrissende wandeling in de natuur!

Ingrediënten

IMG_1748

2 uien, grof gesneden
1 kleine pompoen met schil, in blokjes gesneden
Stuk gember, ter grootte van je duim, geschild en fijn gesneden
1 chilipeper, fijngehakt (heb je het liever niet te pikant, haal de zaadlijsten er dan uit)
1 teen look, geplet en grof gesneden
1 EL tom yum pasta
Korianderblaadjes naar smaak (uit de diepvries, vers is nog beter)
1 EL kokosolie
1/2 citroen (of 1 citroen als je het graag wat zuurder hebt), uitgeperst
1 blik kokosmelk
1,5 l groentebouillon

Ik garneer mijn soepen graag met wat fijngesneden groene blaadjes uit de moestuin. Ik gebruik boerenkool, warmoes, spinazie, raketsla of kervel. Gewoon vlak voor het serveren op je soep strooien. Heerlijk!

Deze soep is ook lekker met champignons er in en lente-ui als garnering, maar dat had ik toevallig niet in huis.

Ik maak ze soms ook met selder, wortel en prei erbij, als je graag wat meer groenten hebt.

Bereiding

IMG_1749

Verhit de kokosolie in je soeppan terwijl je de groenten snijdt. Voeg de pompoen en ui toe en laat even stoven (5 min). Voeg dan de gesneden gember, chilipeper en look toe en laat ook even meestoven. Neem een eetlepel tom yum pasta, voeg toe en roerbak even. Giet de bouillon erbij en laat alles koken tot de groenten gaar zijn (zo’n 10 min). Doe nu het blikje kokosmelk bij de soep.

IMG_1750
Deze keer had ik zin in een volledig gemixte soep.

Mix alles. (Ik mix soms half om half, zodat er nog stukjes pompoen en ui in zitten.) Voeg de korianderblaadjes en het citroensap toe. Roer goed om en serveer!

IMG_1752
Volledig gemixte pompoensoep. Je ziet het verschil met de foto bovenaan van de niet volledig gemixte soep. Ik vind ze beiden lekker, welke ik klaarmaak hangt af van mijn goesting die dag.
Advertenties

2 Replies to “Thaise pompoensoep”

  1. Ha heerlijk. Dank je wel. Wat een inspiratie weer. Ik heb alle ingredienten in huis, behalve de pasta, maar daarvoor wel weer bijna alle ingredienten dus die ga ik zelf zien uit te vinden. Misschien doe ik er wat rode linzen bij voor een volledige maaltijdsoep.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s