Chili met jackfruit

Af en toe hondensit ik bij vrienden. Aangezien de hondjes meestal braaf liggen te slapen, heb ik tijd over om voor mijn vrienden te koken. Fijn voor hen om zo thuis te komen. Fijn voor mij want ik vul mijn tijd nuttig en koken vind ik gewoon leuk. ­čÖé

IMG_1777-001

Mijn vrienden hadden een blik jackfruit in de kast staan. Dat stak natuurlijk mijn ogen uit. Online is jackfruit echt een hype onder plantaardige eters, omdat de structuur lijkt op draadjesvlees. Ik mis vlees niet meer, na 24 jaar veggie zijn, maar mijn nieuwsgierigheid was wel geprikkeld. Tijd om er eens mee aan de slag te gaan!

 

Ik koos voor een simpele chili met daarnaast de jackfruit gebakken in de pan. Samen vormen ze zo een smakelijke vulling voor een tortilla. Je kan de jackfruit ook in de chili pleuren als je dat wenst.

Na wat online research ontdekte ik dat jackfruit weinig voedingswaarde heeft. Je gebruikt het enkel voor de vleesachtige textuur. Daarom voeg ik kidneybonen toe aan het gerecht, om toch voldoende bouwstenen voor het lichaam te voorzien.

Jackfruit koop je online in winkels zoals Pit & Pit, offline in de natuurwinkel of de Aziatische winkel.

IMG_1777
Alle ingredi├źnten op een rijtje.

Chili sin carne

Ingredi├źnten

2 uien, fijn gesnipperd
2 tenen look, fijn gesnipperd
1 chilipeper, fijn gesnipperd (haal de zaadlijsten er uit als je het niet te pikant wenst)
1 wortel, fijn gehakt
1 stengel selder, fijn gehakt
1 rode paprika, in kleine stukjes
1 blik tomaten (of een vergiet vol verse tomaten)
1 blik of bokaal kidneybonen (of zelf geweekte en gekookte kidneybonen), afgespoeld onder de kraan
2 TL komijn (ik gebruik liefst het zaad, maar poeder kan ook)
kaneel (ik gebruik liefst een stokje, maar 1 TL poeder kan ook)
1 EL oregano
2 EL korianderblaadjes
1 EL olijfolie
peper en zout naar smaak

optioneel:

partje limoen (pers uit over de chili vlak voor het serveren)
klein stukje zwarte chocolade (laat smelten in de saus)
maïs (laat de maïs even meestoven als je dit gebruikt, dan krijg je een lekker zoet aroma)

Bereiding

IMG_1780Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de ui met wortel en selder. Voeg na enkele minuten de paprika en de chilipeper toe. Zodra de groenten zacht worden strooi je komijn en kaneel over de groenten en laat dit even mee bakken (tot je de specerijen ruikt). Voeg de look toe en laat kort mee bakken.

IMG_1781Laat de tomaten in de pot glijden. Voeg peper, zout en oregano toe. Laat alles een tijdje pruttelen. Als je proeft dat de smaken voldoende op elkaar ingewerkt zijn, mogen de kidneybonen erbij.

Soms heb je erg zure tomaten, dan voeg ik een klein stukje zwarte chocolade toe aan de saus en laat dit er in smelten.

IMG_1788
Heerlijk toch, al die kleuren?

Breng alles op smaak met peper en zout en de korianderblaadjes (zonder koriander is deze chili ook lekker). Heb je graag een frisse toets? Pers dan een partje limoen uit over de chili.

Jackfruit

IMG_1783
Jackfruit uit het blik, afgespoeld.

Ik proef altijd van alles, voor en tijdens het koken. Ik heb de jackfruit dus recht uit het blik geproefd. De smaak is artisjokachtig, de textuur draderig. Er zitten zaden in, maar deze zijn zacht en lekker om te eten. Wil je enkel de draadjes, dan haal je de zaden er uit.

Voor ik het vergeet: koop jackfruit in brine (zout water – pekelwater), niet die met siroop.

Ingredi├źnten

1 blik jackfruit
2 TL shoyu (of sojasaus)
1 TL ahornsiroop
1 TL komijn (zaad of poeder)
1 TL paprikapoeder
1 teen look, geperst
peper en zout naar smaak
1 TL olijfolie

Bereiding

IMG_1784
Losgetrokken vruchtvlees.

Ik heb de jackfruit goed gespoeld, omdat ie erg zout was door het pekelwater.

IMG_1790

Maak het vruchtvlees los met de blote hand, dan voel je de taaie stukken direct zitten en kan je die wegsnijden. Doe alles in een kommetje en meng de jackfruit met de shoyu, ahornsiroop, komijn, paprikapoeder, geperste teen look, peper en zout en wat olijfolie. Laat even marineren.

 

IMG_1791

Verhit een pan en bak de jackfruit er in. Proef af en toe, zo weet je wat je het liefste hebt qua textuur: sappig of eerder droog en krokant gebakken.

Verwarm je tortillas in een droge pan en vul ze met de chili en jackfruit. Lekker met nog wat groen erbij of een guacamole. Je kan dit gerecht ook serveren met rijst. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s