Zelf pizza maken

Gisteren chatte ik met een vriend en hij sprak over pizza. Kennen jullie dat? Met mensen over eten praten en enorme goesting krijgen om te eten? Ik had dat met die pizza.  Vriend P. sprak over een geweldige pizzeria hier in de buurt met een houtoven. Ik had vandaag een rustdagje (leve hoofdpijn!) en zag buitenkomen onder de mensen niet zitten. Zelf pizza maken dus!

Ik ben geen pizzadeegheld. Verwacht van mij dus geen gezwier met deeg waardoor je een perfecte korst en luchtigheid krijgt. Mijn deeg is simpel en stevig (volkoren). De pizza krijgt op de rand een krokant korstje. Meer moet dat voor mij niet zijn.

Als je zelf deeg maakt moet je daar op tijd aan beginnen. Het deeg rijst namelijk 1 u. Start dus 1,5 u vooraleer de pizza op tafel moet staan.

Pizzadeeg

IMG_1845

Ingrediënten
350 g volkorenmeel (je kan ook witte bloem nemen, ik nam volkoren want ik heb graag een stevige knabbel)
Extra meel
2 TL suiker
1 TL droge gist
250 ml lauw water
2 TL zout
Kruiden naar smaak (ik nam 1 EL gemengde mediterrane kruiden)
Chilivlokken (yep, ik kap overal chili in)
Olijfolie

Met deze hoeveelheid maak ik 4 pizzadegen. Eentje eet ik op en de andere 3 vries ik in. Handig voor een volgend ‘goestingske’.

Bereiding

Stap 1: gist met lauw water en suiker mengen en 5 min opzij zetten tot er bubbels verschijnen

Stap 2: meel met zout, kruiden en chilivlokken mengen

IMG_1846

Stap 3: maak een putje en giet daar je gist in.

IMG_1847

Stap 4: kneed je deeg goed door. Ik doe dat met de hand, maar dat kan ook met een machine. Als het deeg nog plakt, voeg wat meel toe. Is het te droog? Voeg een geutje water toe. Kneed tot het deeg niet meer plakt en je een bolletje kan vormen.

IMG_1848

Stap 5: laat het deeg 1 u rijzen in een ingevette kom met een theedoek er op. Zet de kom op een warme, niet tochtige plaats.

IMG_1849

Stap 6: je deeg is nu dubbel zo groot en je kan aan de slag! Strooi bloem over je aanrecht en leg het deeg erop. Duw met je vuist in het midden van het deeg en trek de randen open. Snijd het deeg in 4 stukken.

IMG_1855

Stap 7: neem een stukje deeg, bol het op en duw het dan plat. Bestrooi met meel en rol uit. Om te vermijden dat je deegrol plakt, strooi je telkens wat meel op het deeg. Blijf rollen naar alle kanten tot het deeg het gewenste formaat heeft. Doe dit ook voor de andere 3 stukken.

IMG_1860

IMG_1861

Ik rol de 3 extra stukken op in bakpapier en steek ze opgerold in de vriezer. Als je pizza wil maken, haal het deeg dan enkele uren op voorhand uit de vriezer en ontrol pas als het deeg volledig ontdooid is. Het is dan klaar om belegd te worden en in de oven te verdwijnen!

 

IMG_1863
3 rolletjes deeg klaar om in de vriezer te verdwijnen.

 

Het beleg van pizza

(Ok, deze titel klonk grappiger in mijn hoofd dan in de realiteit.) Ik beleg mijn pizza’s graag met veel groen. In de lente is dat met gestoofde brandnetel, in de zomer met spinazie en nu in de herfst met warmoes en boerenkool. Zoals reeds in andere blogberichten gezegd: ik heb een bladgroenverslaving. Ik stoof dit groen meestal met ui en look. Vlak voor het serveren van de pizza doe ik er nog wat rauw groen op zoals raketsla.

IMG_9690
Brandnetelpizza voorjaar 2018

Ingrediënten

IMG_1854IMG_1850

Tomatensaus  zo’n 2-3 EL voor 1 pizza (je kan ook rode pesto nemen)
Kappertjes (ik gebruik graag appelkappertjes, die zijn groter)
Zwarte olijven
Warmoes (ik nam 3 grote bladeren), in reepjes gesneden
1 ui of sjalot, in schijfjes
1 teen look, geplet en in schijfjes
1 TL olijfolie
Kruiden (oregano, basilicum,…)
Chilisaus naar smaak
Extra bladgroen als garnering (raketsla of ander lekkers)
Edelgist, als je zin hebt in een kazig smaakje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200-225 °C.

IMG_1852Stoof in een wok de warmoes met ui en look. Stoof tot het bladgroen geslonken is.

 

 

 

IMG_1859
Leg het deeg met bakpapier op een bakplaat. Smeer het in met de tomatensaus. Beleg met de gewokte warmoes, de olijven en de kappertjes. Bestrooi met de kruiden en eventueel peper en zout. 10-12 min in de oven. Haal de pizza er uit en garneer met een toefje groen en sprinkel er wat edelgist over.

IMG_1865
Verslaafd zeg ik u!

Jawel, ik bedolf mijn pizza onder een berg groen. Ik kan u vertellen dat het een uitdaging was om dit elegant op te eten. Om maar niet te zeggen dat het allesbehalve elegant was om mij dit te zien opeten.

Ik gooi ook af en toe andere groenten op mijn pizza. Op onderstaande foto zie je rode kool, geraspte pompoen en wortel bovenop boerenkool.

IMG_9954

Advertenties

One Reply to “Zelf pizza maken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s