Curry pompoen-pastinaaksoep

Fijne feestdagen allemaal!

Na een week vol overdaad ben ik blij dat ik terug mijn standaard eetpatroon heb: veel groenten en soep. Kerstavond werd bij ons in de familie hoofdzakelijk vegetarisch gevierd. Ik zorgde namelijk voor het hoofdgerecht. We aten vegetarische bourguignon: gemarineerde sojaproteïne in een rode-wijn-met-ui-saus. Daarbij witloof en knolselderpuree en natuurlijk kroketjes. 🙂 Ik kookte voor 9 personen en maakte natuurlijk veel te veel. We hebben er nog 2 dagen van kunnen eten, hahaha.

IMG_2080
2 potten vol gemaakt

Pastinaakpompoensoep met curry

IMG_1937

Maar genoeg met al die overdaad. Even wat soberheid voor het nieuwe jaar om is: soep! Soep is zoiets simpel. En zoiets simpel maakt me steeds weer gelukkig. Ik ben een echte soepmadam. Ik eet het als lunch, tussendoortje en avondeten. Soep all the way!

Aangezien we nog wat hokkaido pompoenen hebben uit de moestuin, was het weer eens tijd voor een lekker pompoensoepje. Ik had ook nog pastinaak liggen die dringend op moest. Pastinaak heeft een intense wortelsmaak, wat anijsachtig ook. Past goed samen met het zoete van pompoen. Het voordeel van de kleine hokkaido pompoen is dat je hem niet moet schillen. Gewoon even onder water afborstelen en in stukken snijden. Kleine pompoenen hebben ook meer smaak dan reuzepompoenen. Nog een voordeel!

IMG_1927

Ingrediënten

1,5 l groentebouillon (Hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid pompoen. De groenten in de pot moeten net onder staan met bouillon.)
Stuk gember, een duim groot, geschild en geraspt of fijn gesneden
1 pastinaak, geschild en in stukken gesneden (kan door wortel vervangen worden)
3 kleine uien, in grove stukken gesneden
3 tenen look, geplet en in stukjes gesneden
1 snufje chili (poeder of vlokken)
2 EL currypoeder (liefst 2 verschillende soorten)
1 EL garam masala
1 hokkaido pompoen, gewassen en in blokjes gesneden
1 EL olijfolie
Peper en zout naar smaak

Versiering: gesnipperde peterselie en bloemblaadjes van goudsbloem (Deze bloem houdt het dapper vol in onze moestuin!)

Tip voor het schillen van gember

IMG_1930

Schil de gember met een lepel. Gebruik de scherpe rand en schraap het velletje weg. Zo heb je geen last van alle uitsteeksels en verlies je zo min mogelijk gember.

 

Bereiding

IMG_1931

Verwarm de olijfolie en bak de ui enkele minuten. Voeg aan de ui gember, chili en look toe en laat even meebakken. Voeg nu de pompoen en pastinaak toe. Strooi het currypoeder over de groenten, roer goed om en laat alles enkele minuten mee bakken.

IMG_1934

Giet de bouillon over de groenten, tot ze net onder staan. Laat koken tot alles gaar is.

IMG_1935

Mix de soep. Strooi de garam masala er over en roer goed om. Voeg peper en zout naar smaak toe. Versier met peterselie en goudsbloemblaadjes. Smakelijk!

IMG_1938

IMG_1939

Ik bakte nog wat broodkorstjes bij deze soep. Ideaal om oud brood op te gebruiken. Hiervoor bak je de stukjes brood in wat olijfolie met peper en zout. Heerlijk in zowat elke soep!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s