Hummus

Ah hummus, zachte hemelse smeuĆÆgheid in je mond. Een explosie van smaken door de heerlijke specerijen, kruiden en citroen. Bestaat er iets beter?

Ik geef toe, ik heb jarenlang een hummusverslaving gehad. Ik at het dagelijks als snack met wat rauwe groenten. Mijn collega’s op het werk zagen me zo op 1 week tijd een paar kilo wortelen en selder met hummus wegwerken. Ik kan me zo voorstellen dat de persoon die met me een bureau deelde horendol van mijn gekraak werd. šŸ˜€

Kikkererwten

Het hoofdingrediƫnt van hummus bestaat uit kikkererwten. De lekkerste hummus maak je van gedroogde kikkererwten die je een nachtje weekt in water en dan ongeveer 45 min gaar kookt. (Of doe zoals ik en steek de pot in een hooimadam.)

Maar soms is een mens lui en wil die stante pede hummus. Ofwel spurt je dan naar de supermarkt voor een kant-en-klaar potje (mijn favoriet is die van Delhaize met fijne kruiden) ofwel koop je bij de Turkse winkel om de hoek een bokaal kikkererwten en ga je daar mee aan de slag.

img_2619
Kikkererwten in een bokaal zijn om de een of andere reden lekkerder dan die uit blik. Geen idee hoe dat komt. De Turkse supermarkt om mijn hoek verkoopt een merk kikkererwten in bokaal dat de zelf gekookte benadert qua smaak. Score!

Normaalgezien voeg ik qua kruiden/specerijen enkel geroosterde komijn, verse koriander en cayennepeper toe. Nu ik die overheerlijke ras-el-hanout ontdekt heb (zie mijn vorige blog), voeg ik die ook aan de hummus toe. Mmmmm…

En dan nu aan de slag!

Ingrediƫnten

1 bokaal kikkererwten, gespoeld onder water of zelf geweekte en gekookte kikkererwten
wat kookvocht van de kikkererwten
1 EL citroensap
1 EL tahin
1 EL olijfolie
1 teen look, geperst
1 TL geroosterd komijnzaad
1 TL ras el hanout
1 EL korianderblaadjes, gesnipperd

peper
zout
cayennepeper

Bereiding

Rooster het komijnzaad even in een hete droge pan tot het zaad begint te geuren.
Doe dan alle ingrediĆ«nten – behalve de koriander en cayennepeper – in een blender of hakmolen. (Met een staafmixer of vijzel werkt het ook, alleen wat meer werk.) Meng de koriander onder de hummus.
Proef, smaak af met peper en zout en kijk of er nog wat kookvocht nodig is, je wil namelijk geen droge boel. Doe de hummus in een kommetje, sprenkel er wat cayennepeper over en druppel er nog wat olijfolie over. Smakelijk!

Variaties

Je kan enorm variƫren met hummus qua smaken. Voeg eens gekookte rode biet toe voor knalroze hummus of olijfjes voor een hele andere smaak. Er zijn veel mogelijkheden. Je kan ook eens munt proberen in plaats van koriander of andere groene kruiden. Experimenteer er maar op los!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s