Minestrone

Ik hoor een paar mensen al opgelucht ademhalen: eindelijk eens een niet-pikant gerecht! Ik geef het toe, ik heb een chiliverslaving. Ik eet soms al sambal bij het ontbijt. Maar bij deze dus een zacht minestronesoepje. Ideaal bij druilerig lenteweer. Maar ook lekker in de zon met een knapperig ciabattabrood er bij.

Ik maak mijn minestrone met wat ik aan groenten in huis heb. Zolang er maar wat kleur, smaak en textuur van verschillende groenten in zit. Ik doe er standaard selder en wortel in, aangevuld met iets van kool en een knolletje of raapje. Die combinatie werkt goed.

Ik had deze groenten in huis:

  • groene selder
  • wortelen
  • broccoli (kan je door een andere kool vervangen)
  • raapjes (kan je door een andere knol vervangen)
  • aardappelen
  • tomaten
  • komkommer (kan je door courgette vervangen)
  • en diepvrieserwten

Kieper hier wat bonen bij (normaalgezien borlotti, ik gebruikte echter grote witte bonen) en je hebt een heerlijke soep!

Wil je de soep meer vullend maken? Doe er wat gekookte pasta in. De soep is ook lekker met broodstengels of ciabattabrood.

Vegetariërs raspen op het einde wat parmesan over de soep, veganisten strooien er wat edelgist over. Ook lekker met een lepeltje basilicumpesto.

Aan de slag

img_2846

Ingrediënten (voor 2 l soep)

2 tenen look, geplet en fijngehakt
2 uien, in halve maantjes
2 wortelen, in halve maantjes
2 selderstengels & bladgroen, in reepjes
2 tomaten, in blokjes
2 raapjes, geschild en in blokjes
1 grote aardappel, geschild en in blokjes
1/2 broccoli, in roosjes
1/2 komkommer, geschild en in blokjes
1 blik bonen, uitgelekt en gespoeld
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
2 laurierblaadjes
handvol verse peterselie, fijn gehakt
handvol blaadjes verse basilicum en oregano, fijn gehakt
1,5 l groentebouillon
1 EL olijfolie
Peper en zout naar smaak

img_2848

Bereiding

Verhit in een soeppot de olijfolie en bak de ui, wortel en selder een vijftal minuten. Roer regelmatig zodat er niets aanbrandt. Voeg nu de look, komkommer en raapjes toe en laat enkele minuten mee bakken. Voeg de tomaten, broccoli en aardappel toe en laat ook even meebakken. Strooi de gedroogde kruiden en de laurierblaadjes over de groenten. Giet de groentebouillon er over en breng aan de kook. Check na ongeveer 10 minuten of alles gaar is. Indien niet, nog even koken. Indien het gaar is, voeg je nu de bonen toe. Laat nog even opwarmen. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

Als je wil kan je een deel van de soep apart pureren en opnieuw toevoegen. Ik was deze keer lui (extra afwas en zo) en liet het zo.

Voeg de verse kruiden toe en serveer. Zet op tafel met groene pesto, parmesan of edelgist als smaakmaker. Buon appetito!

img_2853-1

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s