Knolselderschnitzels

Toen mijn moeder rond 1970 mijn Duitse vader leerde kennen, stelde ze vol verbazing vast dat haar schoonouders aan de Oostzee nog nooit witte of groene selder hadden gezien. De enige selder die zij kenden was knolselder. Gek dat er toen zo’n grote verschillen waren tussen regio’s die maar 850 km uit elkaar lagen.

Ik vind knolselder erg lekker. Alleen doe je wel erg lang met zo’n grote knol. Ik maak er soep van, rooster het in de oven, knolselderpuree en rasp het rauw over een slaatje. De groene stengels en blaadjes gebruik ik in soep als groene selder.

Nu zat er in mijn voedselmand weer een gigaknolselder. En wou ik eens iets anders proberen. Ik had in een Duitse plantaardige podcast gehoord over ‘Sellerieschnitzel’. Er is in Duitsland namelijk een discussie of je dat wel Schnitzel mag noemen.

Bij deze dus mijn versie van de Sellerieschnitzel. Ik vind het super lekker en het is eens een andere manier om knolselder te eten. Ik serveer de schnitzels met een citroenmelisse-knoflookmayonaise, past er perfect bij.

Ingrediƫnten

Voor de knolselderschnitzels:

  • 2 grote schijven knolselder, 1 cm dik
  • 6 EL paneermeel (broodkruim)
  • 2 EL edelgist of parmesan (of grana padano), geraspt
  • 2 opgehoopte EL bloem
  • 100 ml water
  • 1 EL mosterd
  • zout en peper

Voor de mayo(vega)naise:

  • 2 EL mayo- of veganaise
  • 1 teen knoflook, geperst
  • Een paar citroenmelisseblaadjes, fijngesneden

Neem een diep bord en vermeng de bloem met de mosterd, een snuf zout & peper en het water. Zet opzij.

Neem nog een diep bord en vermeng de edelgist (of geraspte kaas) met het paneermeel. Zet opzij.

Snij de 2 schijven knolselder in 2 (of snij er 2 schnitzelvormen uit) en kook de 4 stukken knolselder 5 minuten in gezouten kokend water. Giet af en spoel af met koud water, laat ze afkoelen.

Gekookte knolselder

Droog de knolselder met keukenpapier en dompel dan iedere schnitzel eerst onder in het vochtige beslag en dan in het paneermeel. Bak op een middelhoog vuur goudbruin aan iedere kant. Dit duurt zo’n 15 min.

Als je zoals ik wat beslag en paneermeel over hebt, gooi het niet weg. Bak het krokant in de pan en serveer als extra krokantjes.

Voor de knoflookmayo meng je de mayonaise met de geperste knoflook en de citroenmelisse.

Heb je geen citroenmelisse? Dan kan je het vervangen door een beetje citroensap. Ook andere kruiden zoals bieslook, tijm of rozemarijn passen hier bij.

Ik serveerde mijn schnitzels met wat veldsla en geroosterde groenten (flespompoen, aardappelen, gele biet en restjes knolselder).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s